Parlamentul a ratificat Acordul de împrumut și cel de grant cu Uniunea Europeană privind asistenţa macrofinanciară pentru Republica Moldova şi Memorandumul de înţelegere

Proiectul Acordului de funcționarea a complexului hidroenergetic de la Dnestrovsk, subiect care se regăsește pe agenda moldo-ucraineană de mai bine de opt ani, a fost discutat marți, 5 decembrie, la Kiev.

 

La 1 decembrie, liderul regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, a organizat o conferință de presă pentru jurnaliștii din presa locală. Acesta a răspuns la întrebările privind acordurile recente semnate de cele două maluri ale Nistrului, menționând că totul a fost decis la nivelul autorităților oficiale, nu al oligarhilor.

Istoricii au elaborat numeroase teorii privitoare la constituirea Moldovei şi la etimologia acestui nume.

 

Este regretabil că mișcarea unionistă nu exploatează pe deplin dimensiunea istorică pentru a-și susține discursul și platforma unionistă, susține istoricul Octavian Țîcu, Institutul de Istorie a Academiei de Științe a Moldovei.

 

În Republica Moldova nu au fost depistate concentrații periculoase de ruteniu.

Reprezentanții politici ai Chișinăului și Tiraspolului în procesul de reglementare transnistreană au semnat patru decizii protocolare.

Referendumul de revocare a lui Dorin Chirtoacă din funcția de primar general de Chișinău nu a fost validat din cauza prezenței scăzute a alegătorilor. Pe 19 noiembrie, la urnele de vot au venit doar 17,5% dintre cetățenii cu drept de vot, necesare fiind 33%.

„Majoritatea chișinăuienilor au boicotat referendumul deoarece doresc ca primarul ales de ei să conducă în continuare capitala”, a comentat bilanțul plebiscitului însuși protagonistul acestuia. Iar liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a declarat că duminica trecută chișinăuienii l-au susținut pe Dorin Chirtoacă pentru a patra oară. Dar liberalii se automăgulesc. Nu mai este vorba despre Chirtoacă – el este o carte bătută și primar al capitalei nu va mai fi niciodată. Pe 19 noiembrie, de fapt, a avut loc repetiția generală a viitoarei lupte pentru Chișinău și, posibil, a alegerilor parlamentare din 2018.

 

 

Două cauze penale au fost deschise în urma incidentului de la mina din satul Pașcani, raionul Criuleni, care a curmat viața a trei bărbați. Mai mult, o persoană a fost reținută de către ofițerii de investigație.