Președintele Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, susține că se aștepta la acțiuni de genul nevalidării mandatului de primar al lui Andrei Năstase, dar credea că acest lucru se va întîmpla în alegerile parlamentare.

Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „În profunzime” de la postul de televiziune Pro TV Chișinău.

Lidera PAS susține că dacă Curtea Supremă de Justiție va menține nevalidarea alegerilor, aceasta ar însemna că se declară „război” cetățenilor și că nu mai contează opinia partenerilor de dezvoltare. „În mod normal, CSJ ar trebui să anuleze hotărîrile primelor două instanțe și să spună că nu există motiv pentru a declara alegerile nevalide”, a afirmat Maia Sandu.

Lidera PAS consideră că miza nevalidării mandatului de primar nu sînt afacerile imobiliare din Chișinău, cum s-a declarat anterior, dar cîștigul la alegerile parlamentare.

„Dacă nu se recunosc alegerile din Chișinău, de ce ne-am face iluzii că se vor recunoaște rezultatele alegerilor parlamentare?”, se întreabă Maia Sandu.

Maia Sandu susține că este important ca la protestul care va fi organizat duminică să participe cît mai multă lume. Totodată, politiciana a menționat că după protestul de miercuri seara mai mulți protestatari susțin că au ajuns acasă cu obiecte străine în gențile lor, inclusiv cuțite de tăiat hîrtie.

„Atunci cînd am mers în Piața Marii Adunări Naționale am observat că printre noi sînt oameni îmbrăcați în civil, care era clar că nu sînt din echipa protestatarilor. Și se pare că unii dintre ei au reușit să strecoare obiecte străine în gențile oamenilor”, a declarat lidera PAS.

Maia Sandu consideră că reacțiile cetățenilor, partidelor de opoziție extraparlamentare și ale partenerilor externi sînt suficiente pentru ca cei de care depinde schimbarea acestei decizii să-și facă concluziile potrivite.

În opinia ei, prin nevalidarea scrutinului local, au fost readuse în discuție toate problemele existente în justiție.