Ministerul de Externe al României „regretă” că președintele de la Kiev, Petro Poroșenko, a promulgat, pe 25 septembrie, noua lege a educației din Ucraina, criticată de mai multe țări din regiune.

Într-un comunicat al diplomației de la București se spune că legea „diminuează semnificativ drepturile persoanelor aparținând minorității românești”.

Ministerul de externe mai anunță că va continua demersurile, inclusiv pe lângă organizațiile internaționale cu atribuții în domeniu (Secretariatul General al Consiliului Europei, Înaltul Comisar al OSCE pentru Minorități Naționale și Comisia de la Veneția), pentru a semnala impactul negativ al acestor modificări legislative în domeniul educației din Ucraina.

Totodată, diplomația română „solicită ferm autorităţilor ucrainene să adopte toate măsurile necesare pentru a asigura dreptul persoanelor aparținând minorității naţionale române de a învaţă în limba lor maternă”.

Anterior, Parlamentul României a condamnat legea, iar președintele de la București, Klaus Johannis, și-a contramandat o vizită în Ucraina ca urmare a adoptării actului normativ.

europalibera.org