Ministrul de externe din Vanuatu, Ralph Regenvanu, a dezminţit marţi informaţiile apărute anterior în media australiene potrivit cărora China ar dori să instaleze o bază militară permanentă în acest arhipelag din Pacificul de Sud, încercînd să elimine temerile mai multor ţări din regiune preocupate de extinderea influenţei Beijingului în zonă, relatează Reuters, potrivit agerpres.

China a intrat în contact cu autorităţile din Vanuatu în speranţa de a deschide într-o zi o bază militară permanentă aici, informase luni seara ziarul australian Sydney Morning Herald, iniţiativă ce ar putea modifica echilibrul geostrategic în zonă, potrivit AFP.

De asemenea, Fairfax Media, citînd surse anonime, a relatat marţi că discuţii preliminare privind instalarea unei baze chineze în Vanuatu au avut loc.

Perspectiva creării unui avanpost militar chinez atît de aproape de Australia a fost discutată la cele mai înalte niveluri între Canberra şi Washington, afirmase Fairfax.

Dar şeful diplomaţiei din Vanuatu respinge aceste informaţii, susţinînd într-o declaraţie pentru Australian Broadcasting Corp că ‘nimeni din guvernul din Vanuatu nu a vorbit niciodată despre o bază militară chineză de orice fel’ în arhipelag. ‘sîntem o ţară nealiniată. Nu sîntem interesaţi de militarizare, nu sîntem interesaţi să avem vreo bază militară în ţara noastră’, a insistat el.

Conform Herald, care citează mai multe surse, Beijingul şi-ar afirma progresiv aceste ambiţii militare în regiune, vizînd într-o primă etapă un acord cu Vanuatu, care să permită navelor sale să se alimenteze aici cu regularitate, relatează France Presse.

Potrivit Fairfax, nave chineze ar putea acosta pentru mentenanţă, reîncărcare şi reaprovizionare într-un port din Vanuatu, în baza unui acord care va duce în cele din urmă la crearea unei baze militare complete.

Această înţelegere ar putea fi aprofundată pe viitor, scrie cotidianul din Sydney, adăugînd că serviciile de informaţii americane, australiene şi neozeelandeze sînt preocupate din ce în ce mai mult de ambiţiile chineze în zonă.

Vanuatu, situat la aproximativ 2.000 km est de nordul Australiei, a găzduit o bază americană cheie în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, care a ajutat ca armata japoneză să fie respinsă atunci cînd aceasta avansa în Pacific spre Australia.