Proiectul de lege prin care Rusia vrea să impună sancţiuni Statelor Unite şi altor ţări a fost votat în a treia lectură de Duma de Stat.

Acesta va intra în vigoare în ziua în care va fi publicat. Documentul este însă unul evaziv și nu concretizează ce fel de măsuri pot fi luate împotriva americanilor.

În prima formă, proiectul interzicea importul produselor de primă necesitate din SUA, inclusiv a medicamentelor. Deputații au hotărît să facă însă modificări, pentru ca noua lege să nu afecteze nivelul de trai şi sănătatea propriilor cetăţeni.

Așa că nu sînt precizaţi paşii concreţi în cazul sancţiunilor. Cel care va decide împotriva căror produse să impună interdicții de import va fi Guvernul de la Moscova. Astfel, executivul va putea interzice importul de producție și materie primă, iar președintele Vladimir Putin va avea împuternicirea să ia și alte măsuri punitive.

Statele Unite au impus noi sancțiuni Rusiei în data de 6 aprilie, pentru implicarea Moscovei în alegerile prezidențiale din 2016. Din cauza lor, rubla s-a prăbușit faţă de dolar. 26 de miliardari ruși au pierdut atunci în jur 16 miliarde de dolari.