Ucraina va propune R.Moldova să construiască un pod peste rîul Nistru, care va scurta calea din Țările Baltice în Balcani, a declarat marți vicepremierul ucrainean Vladimir Kistion, transmite Korrespondent.net.

Potrivit oficialului, podul ar urma să fie construit în preajma punctului de trecere a frontierei Cosăuți – Iampol.

„Acest proiect va fi profitabil din punct de vedere economic nu doar pentru Ucraina și Moldova, dar și pentru Uniunea Europeană. De aceea, Guvernul Ucrainei intenționează să propună părții moldovenești semnarea în curînd a unui acord interguvernamental în acest sens și începerea construcției podului“, se arată în declarația vicepremierului.

Potrivit lui Vladimir Kistion, calea cea mai directă dintre capitalele Țărilor Baltice către București, Sofia, Atena sau Istanbul trece prin Kiev și Chișinău, iar calea cea mai scurtă dintre aceste capitale este drumul ce trece prin orașul Iampol, regiunea Vinița.

„Cu toate acestea, pînă în prezent legătura dintre cele două țări europene în zonele localităților de frontieră Yampol-Cosăuți este de tip debarcader, care demult timp nu îndeplinește cerințele timpului și nu corespunde necesităților reale ale celor două state. Construcția unui pod modern este reflectat în Strategia de transport a Ucrainei pînă în 2030. Acest lucru sugerează. “voință politică” a Ucrainei de a pune în aplicare acest proiect “, a spus Vladimir Kistion.

De notat că pe sectorul moldo-ucrainean de frontieră (cu excepția segmentului transnistrean) se află 31 puncte pentru controlul trecerii frontierei, dintre care 19 în regim de trafic internațional – 12 rutiere, 6 feroviare și 1 fluvial.