În Marea Britanie continuă să se simuleze activitatea de investigație pe baza anchetei cu titlul „cazul Skripal“. Scara activității uimește, fiind una cu adevărat britanică. Costul a atins deja 8,5 milioane de euro, și această cifră nu este una definitivă.

Deoarece, s-au grăbit cu declarațiile politice privind „amprentele rușilor“ lăsate în crima susnumită, britanicii acum sunt nevoiți să „sape“ cât mai adânc, întru a găsi măcar cea mai mică dovadă celor spuse.

Sarcina, de asemenea, constă în de a preveni ieșirea la suprafață a informației precum că „cazul Skripal“  este rezultatul provocării serviciilor speciale engleze, sau, în cel mai rău caz, a scurgerilor de substanțe toxice de pe urma neglijenței angajaților unui laborator situat la distanță de 10 km de la locul incidentului!

Care sunt rezultatele investigației cu durata de mai multe luni?

După cum raportează știrile-expres, în cadrul cercetării cazului cu otrăvirea lui Serghei Skripal și a fiicii lui, Julia, au fost intervievați peste 900 de „martori“.

Angajații ai Scotland Yard au efectuat 176 de percheziții și a vizualizat aproximativ 4 000 de ore de înregistrări de la camerele video de securitate externe.

Costul manipulărilor deja a devastat trezoreria britanică cu 8,5 milioane euro (!) care nu este o cifră definitivă.

Și, totuși, experții nu s-au ales cu careva dovezi și nu au făcut concluzii. În orice caz, asta a declarat purtătorul de cuvânt oficial al poliției londoneze William Black în cadrul conversației cu corespondentii unei agenții de știri.

În mod separat, domnul Black a menționat că în ultimele luni asupra cazului Skripal au muncit 250 de anchetatori din rețeaua de combatere a terorismului.

Cu toate acestea, William Black nu a putut răspunde clar la întrebarea, cu care anume preparat au fost intoxicați fostul colonel al GRU (Direcția Principală a sediului General al Forțelor Armate din Federația Rusă) și fiica lui, și cine se află în spatele incidentului.

Membrul prezidiului Consiliului pentru relații interetnice pe lîngă președintele Federației Ruse, Bogdan Bezpalko a menționat în legătură cu faptul dat:

Desigur, cei care au organizat provocarea dată, știu foarte bine că nici unul dintre serviciile speciale rusești nu a otrăvit Skripalii.

Dar, așa cum, de regulă, sistemul de drept din Marea Britanie funcționează bine, odată ce sarcina a fost propusă, îndeplinirea ei se aplică strict.

Iar faptul că nu există dovezi concludente împotriva Rusiei, a serviciilor guvernamentale sau secrete din Rusia privind cazul Skripal, indică: Rusia nu poartă nicio vină."

În timp ce britanicii jucau cu atâta pasiune în „investigaţii“ și „căutarea de amprente rusești“, nu departe de locul unde s-au intoxicat Skripalii (sau, mai bine zis, nu departe de locul, unde își desfășoară experimentele secrete dubioase laboratorul chimic „Porton Down"), s-a mai produs încă un incidentului similar.

Substanța otrăvitoare din nou este așa-numitul „Noviciok“, în orice caz, această versiune o înaintează reprezentanții legii.

Victime au devenit cetățenii britanici - Don Sturges, de 44 de ani, și Charles Rowley, de 45 de ani. De menționat că, cei din urmă nu au vizitat locurile din Salisbury, unde locuiau Skripalii. Și nu au reprezentat nici un interes pentru Rusia, fiind niște dependenți  de droguri obișnuiți.

Punctul-cheie al cazului Skripal-2 este că noul incident s-a produs nu departe de faimosul Salisbury și de laboratorul secret din Porton Down. Cele întâmplate, practic, indică implicarea directă a Londrei însăși în „cazul Skripal“.

Cu toate acestea, nimeni încă nu a inițiat testarea laboratorului „Porton Down“! Deși ceva mai devreme doar din cauza unor mesaje din rețelele sociale, inspectorii OIAC (Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice) s-au grăbit să călătorească tocmai în regiunea Saratov din Rusia, pentru a inspecta depozitul de deșeuri abandonat din localitatea Shikhany care este intact de mai mult de 30 de ani.

De ce oare nimeni nu cercetează și poligonul „Porton Down“, unde în ultimii ani  experimentele se desfășoară regulat?

Și ce anume reprezintă laboratorul susnumit secret? El există încă de pe timpul primului război mondial, acolo producându-se cercetări militare și inovații în domeniul armelor chimice, raportează „Discred“ .

Tot acolo se situează laboratoare de studii bacteriologice.

Între anii 1950-1960 în pereții lor a fost creată substanța chimică otrăvitoare CS și se producea sarinul.

Mai mult decât atât, nu odată se scurgeau informații, cică în laborator și astăzi continuă să se păstreze arme chimice.

În plus, au fost depistate cazuri de deces a personalului de laborator, unele dintre ele fiind produse în circumstanțe stranii.

Fost membru al comisiei ONU pentru interzicerea armelor chimice și biologice, chimistul Igor Nikulin nu exclude că în situația cu incidentul din Amesbury putem vorbi despre pregătirea unei noi provocări.

„Ce se întâmplă în jurul lui Salisbury? Timp de patru luni tot investighează, deja au și încercat să demoleze casa Skripalilor, un cimitir și o bancă pe care Skripalii au stat...

Fiecare centimetru de teren trebuie examinat. Sute de angajați au „mirosit“  împrejurările. E ceva ridicol“, – a spus Nikulin.

Expertul presupune că presiunea  asupra Scotland Yard va crește – a venit timpul ca înșiși cetățenii britanici să ceară o investigație minuțioasă cu divulgarea detaliilor incidentului, inclusiv a informațiilor privind sursa de substanțe toxice.

„Și aici apar tot mai multe motive de a spune că englezii au ajuns prea departe cu experimentele lor cu armele chimice și că s-ar putea fi produs noi scurgeri accidentale din același „Porton Down“, unde aceste experimente au loc“, – a spus Nikulin.

Mai ales că, asemenea cazuri de scurgeri de substanțe toxice au fost înregistrate acolo și înainte. Iar situat laboratorul este la 10-15 km de locurile incidentelor 1 și 2 - exact între Salisbury și Amesbury, a adăugat expertul.

„Cred că este necesar să căutăm în „Porton Down“. Este cel mai probabil loc unde ar putea fi produsă substanța toxică. Și tot acolo testată. Dacă cazul cu intoxicarea ar fi fost unic, am putea lua în considerare și alte versiuni... Dar avem de a face cu o regularitate“, a mai spus Nikulin.

În legătură cu incidentul, se pune întrebarea de a expedia în Marea Britanie o comisie a OIAC pentru a verifica „Porton Down“ -ul.

„Dacă inspectorii OIAC nu vor întreprinde această vizită, îi vom putea învinui de atașament preconceput în ceea ce privește cazul. În ultimii ani, anume în Marea Britanie au decedat câțiva oameni de știință, începând cu transfugul nostru Pasechnik. Acum un an și jumătate tot acolo a murit un om de știință indian. O dată la doi-trei ani are lor o situație de urgență, iar acum, se pare că s-a ajuns prea departe. O altă versiune nu poate fi.“, consideră expertul.

Nikulin mai consideră că britanicii au pierdut capacitatea de a-și controla armele chimice și „toate bunurile în cauză se răspândesc din „Porton Down“ prin împrejurări, din cauza lipsei unui control adecvat al preparatelor periculoase și ai angajaților.“

Expertul a reamintit că ultima inspectare a laboratorului „Porton Down“ a avut loc acum 30 de ani în urmă. Nu se cunoaște cum stau lucrurile în prezent.

Iar Rusia demult trebuie să-și scoată masca de surprindere acută și apărare pasivă, contraatacând rivalii cu o simplă negare a implicării sale!

Și iată că Rusia deja intenționează să ceară Marii Britanii ca ultima să-și dezvăluie programul privind sintezarea de substanțe militare toxice. În orice caz, așa a declarat purtătorul de cuvânt al Ambasadei Rusiei din Londra.

Iar Ambasada Rusiei din Statele Unite a cerut autorităților americane să facă publice datele cu privire la substanța toxică militară „Noviciok“, să-și distrugă stocurile de arme chimice, și a amintit Departamentului de Stat despre înscenările de atacuri chimice din Siria.

SUA au amânat anterior în mod repetat termenul limită pentru lichidarea armelor chimice, lucru pe care inițial s-au angajat să-l îndeplinească pînă în 2007. Acum autoritățile americane promit să lichideze stocurile până în 2023. Aparent, din nou înșeală.

În același timp, în Rusia, între 2002 și 2017, au fost distruse aproximativ 40 000 de tone de arme chimice.

În conformitate cu paragraful 2 al articolului 9 din Convenția privind interzicerea armelor chimice, Ministerul rus de Externe a trimis o cerere către partea britanică cu cerință de a furniza informații privind incidentul din Salisbury care a avut loc la 4 martie ai anului curent, actualizând situația cu animalele de companie care au avut de suferit de pe urma demolării locuinței familiei Skripal etc.

Acțiunile britanicilor, însă, uimesc prin imoralitatea lor în dorința de a ascunde „capetele“, ceea ce confirmă intenția lor de a nu permite examinarea obiectivă a cazului Skripal.

Drept răspuns la solicitările și cererile din partea autorităților rusești, ministrul adjunct al Afacerilor Interne al Marii Britanii Ben Wallace din nou doar a exprimat „un grad ridicat de încredere“ în faptul că „în spatele atacului stau autoritățile ruseşti.“

Wallace, de asemenea, a propus Rusiei „să-i ajute pe britanici în investigarea primului incident“, menționând că „așteaptă un răspuns“.

Cu toate acestea, nu înseamnă că a invitat Moscova să participe la investigație. Despre o astfel de activitate – nici vorbă.

„Rusia trebuie doar să contribuie informațional, să spună ce a facut și ce sa întâmplat“, a spus el.

Cu alte cuvinte, Rusia trebuie, pur și simplu, să ia vina asupra sa, căci cum pot dezvălui detaliile cazului сu care nimic nu au de a face?

Iată care este logica Marii Britanii în „râvnirea“ ei de a stabili adevărul.

Cu așa o abordare, victimile recente din Marea Britanie, aparent, nu sunt ultimile.  Serviciile speciale atotputernice ale statului vor da naștere la o mulțime de provocări, de aceea, să trăiești în Marea Britanie devine amenințător pentru siguranța personală! Cei care vor nimeri accidental sub mâna fierbinte, vor deveni victime sacre a războiului rusofobic.

Dumitru Popa