Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a semnat un decret privind suspendarea Tratatului de prietenie cu Rusia. Acest lucru este menționat pe site-ul web al administrației președintelui ucrainean.

„Conform deciziei Consiliului Național de Securitate și Apărare (NSDC) din Ucraina, au fost susținute propunerile Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei privind întreruperea de către Ucraina a Tratatului de prietenie, cooperare și parteneriat între Ucraina și Federația Rusă, semnat la 31 mai 1997“, se arată în comunicat.

După cum a menționat reprezentanta președintelui în Rada Supremă a Ucrainei, deputata Irina Luțenko, în cadrul ședinței Consiliului coordonator al Parlamentului, precum și la ședința Consiliului Național de Securitate, „a fost coordonată poziția Guvernului privind nereînnoirea Tratatului de prietenie, cooperare și parteneriat între Ucraina și Federația Rusă“. 

Pînă la 30 septembrie, Ministerul ucrainean de Externe va notifica Moscova în privința acestei decizii, iar președintele va introduce un proiect de lege corespunzător în Parlament.