În contextul alegerilor parlamentare din 24 februarie, ambasadorul SUA în R. Moldova, Dereck J. Hogan, a transmis redacției Ziarului de Gardă un articol de opinie în care adresează un mesaj noului Parlament.

 

Dacă Partidul Socialiștilor (PSRM), Partidul Democrat (PDM) și blocul ACUM nu ajung la o înțelegere privind crearea unei majorități parlamentare, președintele Igor Dodon poate să dizolve Parlamentul după data de 20 mai.

 

Facturi de plată pentru studii de acum o sută de ani au fost descoperite în timpul unor lucrări de reparaţie în clădirea Colegiului pedagogic „Mihai Eminescu” din municipiul Soroca.

 

Trei fracțiuni parlamentare au fost formate în cadrul ședinței de astăzi a Legislativului: PSRM, PDM, Partidul Șor.

Orange Moldova este lider la capitolul inovații. Portofoliul companiei deţine una dintre cele mai performante rețele 4G din Grupul Orange şi înregistrează două premiere mondiale în telecomunicații – lansarea tehnologiei HD VOICE şi HD voce International.

Și în acest an Republica Moldova trece la ora de vară. Astfel, în noaptea dintre 30 și 31 martie, (fiind ora de vară), acele ceasornicelor se mută cu o oră înainte, adică dormim cu o oră mai puțin.

Prima ședință a noului Parlament va avea loc astăzi.

 

Punctele de trecere a frontierei R. Moldova sunt ţinta unor controale în ultimele zile. Mai mulți transportatori de mărfuri şi persoane au protestat dis de dimineață la vama Leuşeni, unde au blocat traficul. Protestul a avut loc după ce duminică seara mai mulți șoferi au fost amendați de către Agenția Națională Transport Auto pentru transportul ilicit de persoane în trafic internațional. La o altă vamă, cea din Sculeni, Centrul Naţional Anticorupţie a făcut luni percheziții şi a reţinut şase persoane pentru corupţie.

Parlamentul de legislatura a X-a se va convoca astăzi în ședința de constituire.

Mediile de informare relatează că ambasadorul R. Moldova la Moscova, Andrei Neguță, și-a exprimat speranța în anularea interdicției emisă de guvernul lui Pavel Filip în urmă cu doi ani privind vizitele oficialilor guvernamentali și parlamentari moldoveni în Federația Rusă.

 

Mandatele actualilor primari expiră pe 14 iunie 2019, în condițiile în care pe 14 iunie 2015 au avut loc alegerile locale generale precedente.

 

Noi restricții de emitere a zgomotului la desfășurarea activităților de comerț interior.