Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului (MADRM) a elaborat recent un proiect prin care se vrea simplificarea cerinţelor de obţinere a autorizaţiei asupra cultivării cînepii industriale.

Grupul de lucru din cadrul MADRM specifică faptul că astăzi se cunoaște puţin despre valoarea nutritivă şi terapeutică a produselor din cînepă – a seminţelor, proteinei, făinii și a uleiului vegetal, lucru ce i-a determinat să vină cu un asemenea proiect.

„Cînepa industrială, specia Canabis Sativa, este planta care poate asigura independenţa energetică naţională şi dezvoltarea rurală durabilă în ţările preponderent agrare, cum este şi Republica Moldova. Trebuie menţionat: Cînepa industrială, specia Canabis Sativa, are un potenţial industrial și horticol deosebit de:

  1. a) biomasă lemnoasă (aplicată în construcţia de case verzi, așternut pentru animale şi ca sursă de căldură sub formă de peleţi);
  2. b) fibre textile de calitate şi rezistenţă excepţională, cu roade net superioare fibrelor de bumbac (în dezvoltarea industriei de procesare);
  3. c) produse alimentare deosebite pentru o dietă umană sănătoasă şi organică;
  4. d) preparate farmaceutice de negăsit în alte plante pentru tratarea maladiilor grave”, se arată în argumentarea MADRM.

Prin dezvoltarea procesării Cînepii industriale pentru fibre şi seminţe, Republica Moldova ar putea deveni un furnizor şi exportator de produse derivate destul de solicitate pe piețele globale în creştere spectaculoasă: farmaceutice, alimentare, textile, constructoare de maşini şi avioane, dar şi ale multor alte industrii.