Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii menționează că decizia netransparentă a Curții Supreme de Justiție a Moldovei de a menține decizia de invalidare a alegerilor primarului Chișinăului din 3 iunie reprezintă o amenințare la adresa democrației în Moldova, transmite IPN cu referire la o declarație a purtătoarei de cuvînt a instituției, Heather Nauert.

„Candidatul cîștigător în alegerile pentru funcția de primar al Chișinăului a obținut majoritatea voturilor. Observatorii internaționali au constatat nereguli relativ minore care nu ar justifica invalidarea rezultatelor alegerilor și nu au existat apeluri din partea participanților la alegeri pentru a invalida rezultatele. Decizia neobișnuită și nejustificată a Curții împiedică voința electorală a poporului din Moldova și prejudiciază respectul pentru supremația legii și principiile democratice din Moldova”, se spune în declarație.

Heather Nauert face referire și la declarațiile secretarului de stat al SUA, Mike Pompeo de la întîlnirea cu premierul Pavel Filip din 25 iunie, potrivit căror, alegerile libere și corecte reprezintă atributul unui guvern democratic și trebuie să reflecte voința cetățenilor țării fără ingerință politică.

Luni seara, 25 iunie, Curtea Supremă de Justiție a menținut în vigoare deciziile Curții de Apel Chișinău și Judecătoriei municipiului Chișinău de invalidare a alegerilor locale noi ale primarului de Chișinău.