Comisarul european Johannes Hahn, a comentat ultimele evenimente de la Chișinău, privind invalidarea alegerilor locale noi.

Acesta a declarat pentru Radio Europa Liberăcă UE respectă domnia legii atunci cînd este sigură că ea există cu adevărat, iar el nu este convins 100% că așa stau lucrurile în Moldova. Comisarul european a precizat că ceea ce provoacă la Bruxelles îngrijorare este ceea ce a numit „existența unui paragraf” care ar interzice politicienilor, candidaților moldoveni, ca în ziua alegerilor să motiveze sau să mobilizeze oamenii să iasă la vot.

Johannes Hahn a afirmat că după ultimele evoluții, premierul Pavel Filip i-a trimis un mesaj SMS, „pentru că se teme că aceasta va avea un impact asupra livrării primei tranșe de asistență macrofinaniară” (pentru R. Moldova).

Hahn a anticipat că acest efect ar putea exista, dar nu poate da detalii, fiindcă evoluțiile de la Chișinău sînt „recente”, și că avea „cu siguranță” legătura cu Filip săptămîna aceasta. Hahn a mai spus că în SMS-ul său Filip s-a referit la „separarea puterilor” în stat.

În privința asistenței macrofinanciare pentru R. Moldova, comisarul european a spus că ultimele evenimente de la Chișinău s-au soldat deja cu „stoparea procedurii” și că situația va fi analizată la Bruxelles, alături de chestiunea mai veche a schimbării sistemului de vot în Moldova, așadar în cadrul unui „pachet de chestiuni”.

Mai mult, dînsul nu a vrut să „speculeze” cu privire la faptul dacă în toamnă va primi sau nu Republica Moldova prima tranșă din asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro.