Renovarea drumurilor din țara noastră ar putea fi realizată cu bani mai puțini și cu materialele pe care le avem. 

Autorităţile au lansat un experiment pe o porţiune de drum din raionul Orhei. Traseul este reparat după o metodă nouă, iar compania care va face lucrările dă asigurări că rezultatul va fi de durată. 

Între satele Sirota și Crihana din raionul Orhei sînt renovați 300 de metri de drum conform unei noi metode. Potrivit directorului tehnic, acest tip de lucrări nu necesită cheltuieli mari, pentru că materialele sînt pe loc.

"Folosim humă, care înlocuiește după calitatea sa pietrișul și nisipul. Avem posibilitatea să folosim materialele locale care nu sînt scumpe. Ne permite să economisim la buget între 20 și 50 la sută", a spus Alexandru Condrat, director tehnic.

Specialiștii spun că argila nu permite apariția microfisurilor în asfalt, pentru că rezistă la temperaturi de pînă la minus 70 de grade Celsius. Muncitorii lucrează cu cele mai performante tehnologii care le permit din start să verifice calitatea straturilor. 

"Stabilizez solul. Îl stabilizez și îl frezez pentru a putea fi compactat și a face stratul care este ca bază, ca mai departe să se aștearnă asfalt."

"Putem evita presarea puternică sau mică, încît să pregătim stratul de bază corect."

Acum, în țară se află în desfășurare Programul "Drumuri bune pentru Moldova", lansat de Guvern la iniţiativa preşedintelui PDM, Vlad Plahotniuc.

Proiectul prevede reabilitarea a peste 1200 de kilometri de drumuri locale, iar valoarea investițiilor se ridică la 1,6 miliarde de lei.