Un grup de protestatari au adus în fața Curții Constituționale coroane de flori și pomeni, în semn de protest față de decizia instituției de anulare a Legii privind funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova.

Prin gestul lor, protestatarii au decis să comemoreze cele 40 de zile de la adoptarea deciziei CC, prin care legea sus-menționată a fost declarată ”învechită”, relatează Noi.md.

Potrivit jurnalistei Elenei Pahomova, judecătorii iau decizii cu zîmbetul pe față, fără a-și da seama de gravitatea faptelor lor. Mai mult decît atît, ea susține că astfel de decizii pun în pericol statalitatea Republicii Moldova și instigă oamenii la ură.

„Fără îndoială, evenimentul de astăzi este o farsă, pentru că astăzi într-o zi de vineri, pe data de 13, comemoram 40 de zile  de cînd judecătorii Curții Constituționale, au luat o decizie stranie, neînțeleasă și nesusținută de nimeni, de a declara ”învechită” Legea privind funcționalitatea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova. Revoltător este faptul că la noi moștenirea lăsată de strămoși este călcată în picioare de cei ce ne conduc, pe cînd în alte țări oamenii au o atitudine de respect față de această moștenire”, a remarcat Elena Pahomova.

Jurnalista susține că deciziile luate de autorități adesea lasă senzația că ele își doresc să reușească să strice tot ce e mai bun și să le insufle oamenilor neîncrederea în faptul că în această țară drepturile oamenilor încă mai pot fi respectate.

„Deciziile luate de cei ce ne conduc lasă senzația că aceștia au plan diabolic de distrugere a Republicii Moldova”, a conchis Elena Pahomova.

La rîndul său, președintele Organizației Obștești „ZARIA”, Mihail Ahremțev, susține că Legea privind funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova reglementa funcționarea tuturor limbilor de comunicare interetnică din țara noastră.

„Aici sînt încălcate drepturile oamenilor care trăiesc pe teritoriul țării noastre de a vorbi în limba lor. Noi nu putem să le furăm dreptul legal de a vorbi în limba pe care o cunosc”, a spus Mihail Ahremțev.

Potrivit jurnalistului Ilia Chiseliov, Legea privind funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova este una foarte importantă și nu trebuie dată deoparte, pentru că, prin astfel de legi, sînt apărate drepturile limbilor de comunicare interetnică.

„Această lege, care a fost practic anulată, nu trebuie să lase indiferent pe niciun cetățean al acestei țări”, a menționat Ilia Chiseliov.

Curtea Constituțională a refuzat să ofere un comentariu pe marginea gestului protestatarilor de a depune coroane de flori și pomeni în fața instituției. Anterior CC a venit cu un comunicat în care a menționat că ”Națiunile statelor succesoare ale Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste pot utiliza ca LIMBĂ DE COMUNICARE ORICE LIMBĂ doresc, important fiind actul înțelegerii.” - pct 33 din Hotărârea Curții.

Reamintim că, pe 4 iunie, Curtea Constituțională a declarat ”învechită” Legea privind funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova, decizie prin care a stîrnit furia oamenilor de cultură, jurnaliștilor și a etniilor care trăiesc pe teritoriul țării noastre.