Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a recunoscut că cererea privind aderarea Moldovei la Uniunea Europeană nu va fi depusă în viitorul apropiat.

În emisiunea „Vineri cu Anatolie Golea” de la postul de televiziune RTR-Moldova, el a nu a putut da un răspuns sigur la întrebarea aproximativ cînd Moldova ar putea depune cererea pentru a devenit membru al UE.

Anul trecut, în aceeaşi emisiune, el a spus el că cererea ar putea fi depusă în 2019 sau pînă la sfîrșitul anului 2018. În iulie 2017, președinții Parlamentelor Moldovei, Georgiei și Ucrainei au semnat un apel comun către Consiliul UE și Parlamentul European prin care solicită ca la summit-ul Parteneriatului Estic de la Bruxelles să fie adoptat un document privind acordarea unei „perspective europene” celor trei țări din Parteneriatul estic. Cu toate acestea, la summit-ul din noiembrie 2017, de la Bruxelles, o astfel de decizie nu a fost adoptată.

„Foarte multe depind de contextul european general. Vedeţi ce se întîmplă - brexitul, criza migranţilor, războiul din Ucraina, situația din Georgia, din Africa de Nord, din Balcanii de Vest. UE ţine cont de toate acestea, noi sîntem conștienți de întreaga complexitate a situației”, a spus speakerul.

El a fost de acord că acest lucru este influențat și de relațiile dificile dintre UE și Moldova, inclusiv recenta Rezoluție a Parlamentului European privind situația din Moldova.

„Ţinem cont şi de acest lucru. Rezoluția este un document important, de care ţinem cont. Însă relațiile noastre cu UE nu se construiesc pe decizii de moment, nu pe emoții, ci pe documente și programe de acțiuni pe termen lung, în primul rînd, pe Acordul de Asociere cu UE, pe care vom continua să-l îndeplinim. Pentru noi, cel mai important este să corespundem cerințelor și standardelor UE, ca să fim pregătiţi pentru momentul cînd contextul Uniunii Europene va permite acceptarea cererilor din partea unor țări precum Moldova, Georgia și Ucraina”, a spus Candu.

Întrebat despre includerea în Constituție a amendamentelor referitor la integrarea europeană în calitate de obiectiv principal al politicii externe și al direcției de dezvoltare a Republicii Moldova, el a amintit că Parlamentul poate începe deja să examineze această inițiativă.

„Această inițiativă ar putea fi examinată din iulie pînă la sfîrșitul mandatului actualului Parlament. Vrem foarte mult să adoptăm aceste amendamente. Majoritatea parlamentară sprijină acest lucru, dar sînt necesare şi voturile liberalilor și liberal-democraților pentru a avea o majoritate constituțională”, a spus Candu.

El a recunoscut că aceste facțiuni încearcă să introducă în Constituție un amendament referitor la faptul că denumirea limbii de stat este „limba română”.

„Noi încă negociem cu ei”, a spus Candu.