În rezultatul așa-numitelor reforme, numărul studenților din Moldova a scăzut dramatic în ultimii ani, iar acum universitățile vînează, în mod activ, abiturienţii, pentru a fi înscrişi cît mai mulți studenți și astfel să primească mai multă finanțare.

Despre acest lucru a declarat consilierul președintelui Republicii Moldova pentru educație, cultură și cercetare, Corneliu Popovici, în cadrul emisiunii TV „Mehanizm deistvia” cu Elena Pahomova-Leviţki“, de la canalul NTV-Moldova, transmite Noi.md.

El a menționat că dacă cu 10 ani în urmă, în țară erau 130 mii de studenți, atunci, în prezent, au rămas doar 65 mii dintre ei, iar peste un an vor rămîne în jur de 50 mii, un număr foarte mic. "Dacă în anii 2010 am avut 303 de studenți la o populație de 10 mii, acum există doar 180 de elevi. Iar în anul 2020 vor fi aproximativ 150, în timp ce cererea este de aproximativ 300 de studenți la 10 mii de oameni.

Anume din acest motiv universitățile vînează foarte activ abiturienţi“, a spus Corneliu Popovici, comentînd scandalul, care a avut loc anul trecut, în legătură cu utilizarea de către unele universități naționale a unei scheme frauduloase de atragere a studenților. Mai multe universități au fost implicate în scandal, inclusiv Consiliul Rectorilor. Pentru a rezolva problemele au fost implicate Ministerul Educației și Președinția. Consilierul preşedintelui statului a menţionat că în Moldova există principiul constituțional al așa-numitei autonomii universitare, care presupune autonomia în domeniul elaborării curriculumului, a activității financiare etc.

Dar acest lucru nu presupune faptul că universitățile fac tot ce vor, aşa cum s-a întîmplat anul trecut. "Ne-am așteptat ca în acest an ministerul de resort se va implica și va stabili regulile de pentru admiterea la universități. Dar, spre surprinderea tuturor, ministerul și Guvernul au decis să se autosustragă de la acest proces. Adică dacă anul trecut acest lucru a fost straniu, cînd universitățile au ales și stabilit de sine stătător principiile și termenii de admitere, atunci în acest an această stranietate a devenit normă. Iar acest lucru este greşit, deoarece va duce la haos, noi ciocniri dintre universități, degradarea și pierderea încrederii în instituțiile de învățămînt superior, la un nou flux de copii, care doresc să studieze în alte universități, din afara Moldovei“, a menţionat Corneliu Popovici.

Potrivit spuselor lui, în ţară sînt puțini studenți, deoarece ministerul de profil și Guvernul s-au retras din aceste procese și nu este clar ce se întîmplă cu studenții, care studiază în străinătate. Spre exemplu, România oferă circa 6.000 de burse. "Ce se întîmplă cu acești copii?" Dacă există un acord la nivel guvernamental, dacă Guvernul a permis unui număr atît de mare de tineri să studieze în străinătate, atunci acesta trebuie să-și asume responsabilitatea şi să suporte consecințele şi să știe, dacă aceştia se vor întoarce în țară sau nu.

Ce se va întîmpla cu ei în continuare? Spre exemplu, în țările vecine, pentru ca tinerii să nu plece din țară sînt luate măsurile necesare, sînt semnate acorduri, însă sînt prevăzute nu oferirea de burse curate pentru studii, ci burse de mobilitate academică, de schimb academic”, a spus consilierul președintelui.

În opinia sa, spre exemplu, este posibilă varianta ca tinerii să studieze o anumită perioadă de timp şi în Moldova, și în România. În rezultat, vor avea de cîştigat toate universitățile, pentru că tinerii nu vor părăsi definitiv țara, dar şi profesorii, deoarece va exista şi schimbul cadrelor didactice, vor avea de cîştigat în acest sens şi studenții, care vor primi două diplome, astfel tinerii nu vor rupe relațiile cu ţara natală.