Parlamentul va examina un proiect de modificări la Legea cetățeniei Republicii Moldova, propus de Președintele Igor Dodon. Șeful statului a solicitat ca cursurile de limbă de stat să fie gratuite pentru cei care doresc să obțină cetățenia moldovenească.

Dodon propune să se organizeze cursuri gratuite de studiere a limbii de stat în nordul, centrul și sudul țării, precum și online, începînd cu 1 ianuarie 2019. Pînă atunci Guvernul urmează să elaboreze un mecanism de realizare a acestuia: să perfecteze lista de instituții de învățămînt în cadrul cărora vor fi organizate cursurile gratuite, să adopte acte normative și să identifice mijloace în bugetul de stat.

Potrivit Președintelui, actualmente în cîteva universități din Moldova – la Chișinău, Bălți și Cahul - există cursuri de limbă de stat cu plată care por fi frecventate doar de către deținătorii unui certificat eliberat de Biroul Migrație și Azil  de pe lîngă MAI, iar de cursuri gratuite beneficiază doar refugiații. 

„Noua lege va permite altor categorii care doresc să obțină cetățenia Moldovei să studieze limba oficială a statului”, se menționează în nota la proiect de lege.