Moldova și Turcia și-au confirmat intenția de a liberaliza transporturile bilaterale de mărfuri prin inițierea unui protocol privind introducerea modificărilor corespunzătoare în Acordul interguvernamental moldo-turc privind transportul rutier internațional, semnat în anul 1994.

Potrivit informațiilor Ministerului Economiei şi Infrastructurii, grupul de negociatori din partea Moldovei a fost condus de către Serghei Bucătaru, secretarul de stat responsabil de domeniul transporturilor.

Modificările aprobate de părţi în Acordului pentru transporturile rutiere internaționale dintre Republica Moldova și Republica Turcia are drept scop liberalizarea transportului rutier bilateral și de tranzit, precum și dinamizarea și eficientizarea relațiilor de colaborare a părţilor în acest domeniu.

Conform prevederilor Protocolului semnat, Moldova şi Turcia vor liberaliza transporturile de mărfuri bilaterale, precum și pe cele de tranzit. Acestea vor putea fi efectuate fără autorizații de transport, ceea ce va contribui la dezvoltarea transportului rutier, la schimbul de mărfuri și va facilita călătoriile persoanelor în ambele ţări.

La momentul actual relațiile bilaterale în domeniul transportului rutier internațional de pasageri și de mărfuri între Moldova şi Turcia sînt reglementate de Acordul interguvernamental, semnat în anul 1994, care prevede că transportul de mărfuri în regim bilateral sau de tranzit este efectuat în baza autorizațiilor.