Blocul ACUM a organizat astăzi, o manifestație publică de protest împotriva creșterilor la carburanți, dar și cartofi.

„Majorarea substanțială a prețurilor la benzină și motorină, operată acum cîteva zile, trezește suspiciuni de înțelegeri de cartel între importatorii de carburanți. Deși ANRE a aprobat anul acesta o nouă metodologie de calcul care le permite companiilor să stabilească singure prețurile la produse petroliere, acestea au decis să majoreze prețurile în aceeași zi și să seteze practic același preț, acțiuni care ar trebui în mod normal penalizate de autorități”, se arată într-un comunicat al Blocului ACUM.

„Ne arătăm îngrijorați și de majorarea dramatică a prețului la cartofi, care a crescut de peste 4 ori față de 2018. Aceste creșteri au loc pe fundalul scăderii semnificative a producției locale de cartofi, reducerii de două ori a suprafeței plantate cu cartofi și a rentabilității reduse a producției locale.

În rezultat, cresc vertiginos importurile din alte țări. Un guvern responsabil ar lua măsuri urgente pentru a susține producția locală și pentru a crește rentabilitatea planațiilor de cartofi, în vederea prevenirii majorării semnificative a prețurilor la unul dintre produsele care constituie o parte importantă a consumului pentru oamenii cu venituri mici”, se mai zice în comunicat.