Moldova este pe punctul de a se confrunta cu un scandal privind achitarea concediilor medicale, fiind necesare măsuri de urgenţă.

Despre aceasta a scris pe pagina sa din rețeaua de socializare, fosta deputată a Parlamentului Elena Bodnarenco, relatează Noi.md.

Ea a menționat că, în conformitate cu legislația modificată, pînă la 1 iulie 2019, agenții economici au plătit pentru concedii medicale de lungă durată (pentru pacienții cu tuberculoză, SIDA, cancer și femeile gravide cu risc pentru făt), iar Casa Naţională pentru Asigurări Sociale (CNAS) a compensat agenţilor economici aceste plăţi. Începînd cu 1 iulie 2019, CNAS achită în mod direct aceste foi de boală.

Pentru plată, instituțiile medicale trebuie să transmită Casei Naţionale pentru Asigurări Sociale foile de boală în format electronic. CNAS-ul a pregătit softul, baza necesară. În acelaşi timp, instituțiile medicale nu au ajuns să fie gata, pînă la 1 iulie, astfel încît plăţile încă nu au fost calculate pentru cei care s-au aflat în concediu medical în iulie. Cînd se va percepe taxa, nu se știe, deoarece nici la 1 august, sistemul de transfer a foilor de boală on-line nu a fost stabilit.

„Nu cred că toate instituțiile medicale au fost lente, poate că există probleme tehnice sau termenele au fost prea scurte. Sînt necesare decizii urgente, deoarece acești pacienți sînt în concediu medical de cîteva luni și nu au niciun alt venit în această perioadă!”, a menționat Elena Bodnarenco.